Регистрация
Повече опции
Сливен е град в Югоизточна България и се намира в близост до Нова Загора и Ямбол. Още е известен и като „градът на 100-те войводи“.
Град Сливен е разположен в подножието на южните склонове на Сливенската планина, от която започва Източна Стара планина. Северно от града е разположен природният парк „Сините камъни“, който обхваща близо единадесет хиляди и половина хектара от Сливенския Балкан, известен под името Карандила.
В близост до Сливен се намират Сливенските минерални бани, водата на които е полезна за лекуване на стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания, както и на болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.
В Сливен през 1836 г. Добри Желязков построява първата текстилна фабрика на Балканите. Днес тук действат едни от най-големите текстилни предприятия в България. Втори по важност отрасъл е производството на хранителни продукти - винопроизводство, млекопреработка, производство на месо и месни продукти, на плодови и зеленчукови консерви и преработка и пакетирането на ядки.