Регистрация
Повече опции
Габрово е град в Централна Северна България, разположен в Средна Стара планина, на двата бряга на р. Янтра. Намира се на 220 км от София. Габрово е известен като най-дългия град в България-25 км. Близо до града е туристическа местност Узана, където е географският център на нашата страна.
Узана е само на 22 км от Габрово, в подножието на в. Исполин. Намира се в сърцето на Национален парк "Българка", на 1320м надморска височина. През зимата курортът предлага условия за ски, сноуборд и др. зимни спортове. Има писта с дължина 1320м и влек и няколко по-малки писти.
Градът се слави с многобройните си паметници (Параклис на Света Петка, Паметник на Васил Априлов, Паметна плоча на Света Петка, Паметник на Рачо Ковача), и мостове (Конашки, Баеш, Шиваров, Игото и др.) -всички са произведения на изкуството и символи от историята на региона.
Габрово е културен и просветен представител на страната по време на Възраждането и именно тук е единственият по рода си Музей на образованието.
Безспорно най-посещаваната атракция в региона е Архитектурно-етнографстият комплекс "Етъра". Музеят е разположен в северните склонове на Стара планина, на 8 км южно от центъра на Гарбово. В него са разположени 50 обекта. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на габровския край през Възраждането.
В близост до града се намира един от най-важните проходи, свързващ Северна и Южна България-Шипченският проход.