Регистрация
Повече опции
Асеновград е град Южна България, на 17 километра югоизточно от Пловдив. До 1934 година се е казвал Станимака, а след това е преименуван в чест на цар Иван Асен II. Градът е красиво разположен по терасите и наносния конус на Чепеларска река, на височина над 200 метра, където реката напуска Западни Родопи и навлиза в Горнотракийската низина. От двете страни на града живописно се издигат най-северните и североизточните разклонения на мощния връх Чернатица и на карстовия масив Добростан.
В старата градска част на юг са запазени църкви от Средновековието. Църквата „Се. Йоан Предтеча“ е обявена за паметник на културата. Следи от средновековно църковно строителство има в църквите „Св. Богородица Благовещение“ и „Св. Георги Метошки“.
Асеновград е известен още освен в България и в чужбина със своите станимашката малага и асеновградски мавруд. Прочут е и с множеството си магазини за булчински рокли и аксесоари.
Асеновград е туристически център, изходен пункт за Родопите. Наблизо са Асеновата крепост, карстовите „Четиридесет извора“ и манастирите „Св. Петка Мулдавска“, „Св. Кирик и Юлита“ и Араповският манастир, край село Златовръх, в северното подножие на Родопите.