Регистрация
Повече опции

3 предизвикателни планински маршрута в България

Добавена от Админ на 17.03.2015

3 предизвикателни планински маршрута в България

Ако сте фенове на високия адреналин, в България има няколко планински маршрута, които ще изпитат волята ви и склонността ви към приключения. Такъв маршрут е пътят към връх Дженгал – висок 2730 метра, намиращ се в подножието на Пирин планина. Склоновете в района са стръмни и са обградени от циркуси, които правят местността величествена и изключително красива. Върхът е част от Полежанското странично било, а голямата му отдалеченост от автомобилни пътища и населени места го прави един от най-трудните и изморителни планински преходи.
Четири са основните маршрути за изкачване на връх Дженгал. Първият тръгва от Банско и продължава през хижа Дамяница, като планинският връх се стига след 12-часов преход. Вторият маршрут тръгва от хижа Безбог и преходът продължава около 10 часа. При третият маршрут се изкачва Тевно езеро и връх Момин двор по добре утъпкани пътеки, което прави преходът най-приятния от четирите. Четвъртият маршрут преминава през Попово езеро, намиращо се в подножието на върха, и най-трудният от трите пътя, понеже се върви право нагоре и туристите трябва да катерят скалите. Пътят от Сандански до Мелник може да бъде преминат и през Пирин планина, като маршрутът е труден и изисква туристите да са участвали в преходи и преди, за да издържат на натоварването.

Началната точка е Сандански при разклоненията за хижа Беговица. След това се върви по доста труден за изминаване наклон, който изисква да сте по-опитен планинар. От наклона се стига до 6-километровата екопътека Рожен-Сандански. За следващото спускане от Рожен до Мелник също е нужно да сте отлично подготвен физически.

Връх Злият зъб, намиращ се в Рила, също се изкачва мъчително, като е задължително да имате алпийска екипировка и добри умения по скално катерене. Върхът се намира в местността Мальовица, която е истински предизвикателство заради високите си скални кули. Злият зъб е висок 2678 метра, като много участъци от него са наистина страшни. Най-удобно е изкачването от хижа Мальовица – около 2 часа са необходими, за да се стигне до Злия прелез, след което трябва да се върви по пътеката вдясно и нагоре по скалите, за да се стига до върха.


Изпрати коментар


Няма намерени резултати.