Регистрация
Повече опции

Тадж Махал - приказка за една голяма любов

Добавена от Админ на 08.09.2015

Тадж Махал - приказка за една голяма любов


В град Агра, Индия със седемдесет и два метрова височина е издигнат паметника Тадж Махал.Той е най-забележителния в цялата индийска архитектура. Издигнат от бял мрамор и въпреки това изгреждащ елегантно. Историята на паметника би трогнала всеки човек.
Още като млад принц Кхуррам се жени за петнадесет годишната дъщеря на висш придворен. Тя се казвала Арджуман Бану Байгам или още Мумтаз-и-Махал-“перлата на двореца“.Двамата имат четиринадесет деца -осем сина и шест дъщери.Могулът имал харем, но било ясно на всички , че единствената която го кара да сияе е Мумтаз-и-Махал. Тя го придружавала на всички празници,официални вечери та дори обсъждала с него държавни дела. На тридесет и девет годишна възраст, малко след като ражда четиринадесетото им дете тя почива. Съществуват много приказки в които се описва скръбта на могула. Твърди се, че черният жребец на императора посивял. След смъртта на Мумтаз-и-Махал бил обявен две годишен траур.Забранени били всички празненства, слушане на музика и дори носенето на бижута. За да може да изрази тъгата си великият могул дава обет да построи Тадж Махал-“короната на двореца“
Мавзолеят трябвало да бъде във формата на джамия с четири минарета. За целта се наемат архитекти, инженери и калиграфи от Персия, Турция, Венеция, Франция.
Двадесет и две години и двадесет хиляди души са нужни за построяването на Тадж Махал.Той е дълъг 580 метра, широк 300 метра, висок 72 метра.Централният му купол наподобява перла. Заедно с персийските градини се разпростира на площ от осемнадесет хектара. Основната му порта е изцяло от сребро, висока тридесет метра, а по нея са наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Тя бива открадната от индийски войски през ХVIII век.
Персийските градини символизират мюсолманският рай, в който текат четири реки- от вода, мляко, вино и мед. Дърветата са символ на смъртта(кипарис) и на живота(плодни дръвчета). В каналите между градините плуват риби.
Самата гробница е изградена върху платформа, а от нея се издигат четири минарета. Мавзолеят се състои от централна зала с акустика и четири осмоъгълни зали. Над гробовете гори лампа.
Тадж Махал е най- красивият и най-големият комплекс в Индия и затова е обявен за национална светиня. Включен е също в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.