Регистрация
Повече опции

Скалата Мон Сен Мишел - Франция

Добавена от Админ на 11.09.2015

Скалата Мон Сен Мишел - Франция

Величествена крепост и заедно с това манастир, Мон Сен Мишел се издига на 170 метра над Атлантическият океан.
Манастира се ражда благодарение на едно видение. Някъде през 708г. Архангел Михаил се явява на сън на епископ Обер и му казва да да издигне църква на най-високата точка на скалистият остров. Не след дълго това се случв. След това Мон Сен Мишел бързо става притегателен център за поклонение през Средновековието.
По-късно Ричард I изпраща в църквата тредесетина монаси да построят нова църква, която да е дълга сто метра. Това се оказва доста трудна задача, заради голямата гранитна скала. Затова стените са градени по стръмните склонове. Въпреки всички трудности бива построен бенедикстинският манастир. Той има голям възход при абат Робер дьо Торини, който успява да създаде такава богата библиотека , че манастирът се сдобива с прозвището “градът на книгите“.
Изгражда се допълнително улица, обградена с дюкяни и работилници. Тъкмо тази улица ще ви отведе до една от най-старите църкви в Нормандия.
По времето на Сто годишната война англичаните многократно се опитват да го превземат, но не успяват. Въпреки това част от манастира е опожарен. По-късно крал Филип Август заповядва да го реставрират в готически стил . Реставрацията става толкова успешна, че той е наречен „чудото“.
След Френската революция Мон Сен Мишел е превърнат в затвор на монасите, които не приемат новата власт. Лично Виктор Юго заедно с други личности успяват да се преборят за възтановяването на статута му. През 1874г. бива обявен за исторически паметник.
В началото скалата се е наводнявала при всеки прилив, нивото се е вдигало с цели четиринадесет метра. С изграждането на дига сега това се случва доста по-рядко.
Днес Мон Сен Мишел се посещава от три милиона туристи годишно и буди възхита със своята статуя на Архангел Михаил издигаща се на върха на цървата на сто и седемдесет метра височина.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.