Регистрация
Повече опции

Село Мезек

Добавена от Админ на 28.04.2015

Село Мезек

Село Мезек е разположено в Хасковска област, Южна България. Населено е от близо 250 жители и е съхранило страхотни истории и легенди.
В миналото са го наричали "Музак", което означава музей. Старите хора от селото разкават, че по времето, когато са го наричали така е имало около 800-1000 къщи, но често е било нападано, защото се е намирало на важния път свързващ Близкия Изток и Централна Европа.
Тук се намира древната българска крепост "Калето". Тя е една от най-добре запазените средновековни открития и огражда площ от 7 дка. До нея може да стигнете по удобен път или по маркираната вело-пътека.
Най-внушителната тракийска гробница се намира именно тук, на 1 километър източно от селото. Тя е открита доста късно - през 1931 година, но за нея се говори, че е много специална. Има две пред-камери и голяма куполна камера, до които се стига по дълъг коридор. Интересно е, че по дължината на целия коридор има холографска експозиция - всички намерени останки в гробницата са пресъздадени с огледално-рефлексни холограми.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.