Регистрация
Повече опции

Светлите майски празници

Добавена от Админ на 04.05.2015

Светлите майски празници

Предстоят едни от най-светлите български празници - на 6-ти май Георгьовден и на 24-ти май Празника на Българската просвета, култура и славянската писменост.

Гергьовден е един от най-почитаните български празници. На този ден обикновено овчарите излизали със стадата си, а в нощта преди да тръгнат се организирало тържество. На сутринта децата и жените излизали да съберат диви цветя и с тях украсявали вратите на домовете си. Смята се, че в нощта преди празника магиите са най-силни и съкровищата заровени в земята започват да "играят". Традиционната и богата трапеза е неизменна част от празника. Приготвя се обреден хляб и във всеки дом се коли младо агне. На масата се пие вино, пеят се песни, а хорото се води от най-известния овчар или бременна жена.
Гергьовден е също празник на Българската армия. След Освобождението на България от турско робство, военните паради на този ден постепенно започнали да набират скорост и да се утвърждават като важен ритуал.

Празника на Българската просвета, култура и славянската писменост прославя съдателите на славянската азбука - братята Кирил и Меотдий. Според църковния календар празника се отбелязва на 11-ти май, а според светския на 24-ти май. Именно на 24-ти май в цялата страна се организират тържества за прославяне на българската просвета и писменост, и благодарност към светите братя. Всеки българин се гордее със своята писменост и култура. На този ден празнуват и всички учители, писатели и дейци на българската просвета.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.