Регистрация
Повече опции

Ориентиране в планината

Добавена от Админ на 25.03.2015

Ориентиране в планината

Важна част от похода в планината е ориентирането, и за да се ориентираме правилно има хиляди начини. Един от тях например е определянто на посоката по местните признаци. По-наблюдателните могат да определят посоката само по лишеите на дърво, мравуняк или камък.

Оказва се, че от северната страна на камъни и дървета има повече мъхове и лишеи и това е последствие от по-дългото задържане на влагата там, именно поради факта, че тази страна е по-тъмна, а по-развитата част на короната на дърветата е от южната им страна.
Мравуняците пък ще откриете винаги от слънчевата (южната) страна на камъни и дървета.

Звездите и Слънцето са сигурен ориентир при ясно време. Полярната звезда, която е най- ярката звезда от съзвездието Малка мечка, показва винаги посоката север. Слънцето изгрява от изток и залязва на запад. По неговото видимо движение по небосвода могат да се определят четирите главни посоки.

Някои интересни начини за определяне на посоките:
По изгрева на слънцето (според сезоните):
- Зимата изгрява от югоизток и залязва на югозапад.
- Пролетта и есента изгрява от изток и залязва от запад.
- Лятото изгрява от североизток и залязва на северозапад.
- По “гномовата” сянка на вертикалните предмети. Всеки един час сянката се премества с 15о на запад . На обяд сянката е най-къса и сочи север. Ако не разполагаме с часовник със стрелки, забиваме вертикално една пръчка или друг тънък и прав предмет в земята. През 5 – 10 минути отбелязваме с точка върхът на сянката. Така, следвайки скъсяването й, а следобед – нарастването на сянката, отчитаме север в най-ниската точка. По този начин може и да си сверим приблизително точно часовника в 12.00 ч.

Както и да решите да се ориентирате винаги имайте на разположение компас, защото с него със сигурност няма да се загубите.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.