Регистрация
Повече опции

Най-прозрачното и дълбоко езеро на Земята

Добавена от Админ на 14.09.2015

Най-прозрачното и дълбоко езеро на Земята

Байкал се намира на територията на Русия в Източен Сибир. Площа му е 31 500 кв.км, дължината 636км., дълбочината 1620м, което го прави най-дълбокото и с най-големия резервоар на прясна вода на Земята. Разположено е изцяло между планински хребети в силно сеизмичен район.
Водите му са кристално чисти (около шест пъти по-чисти спрямо другите езера), защото са слабо минерализирани и с богато съдържание на кислород. Друга причина за чистотата на водата е дейността на рака епишура. Сравнително хладни са водите на Байкал. Горния слой температурите са обикновено 8-9 градуса, а на по-дълбоките места 4 градуса. Най-високата температура измерена е 23 градуса.
През зимата езерото замръзва почти изцяло. Дебелината на леда е 1-2 метра. При силен студ леда се напуква , благодарение на което рибите не умират от липса на кислород.
Истинско богатство е органичния му свят. Внего се срещат над 2600 видаживотни(от които 2/3 са ендимити т.е. не се срещат никъде другаде по света. Езерото оказва влияние на климата- зимата е мека , а лятото прохладно.В Байкал се срещат всевъзможи рудни и нерудни изкопаеми.
Смята се че Байкал е на 25-30 милиона години.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.