Регистрация
Повече опции

Местност Живата вода

Добавена от Админ на 18.05.2015

Местност Живата вода

Какви ли не легенди се носят за местността Живота вода до Боснек. Китното българско селце е сгушено в полите на Витоша, а старите хора разкават причудливи истории за лечебната вода.
Природният феномен Живата вода се намира на около час път по горска пътека северно от селото. В миналото извиращата от земята вода се е спускала по дървена леска сложена там вместо чучур, но след като много хора се излекували пиейки от водата, хората от селото решили да направят нещо хубаво за това свято място. Така майстор изградил каменен чучур с форма на глава на дракон, от който и до днес извира водата. Странното в това място е, че водата извира на тласъци - ту я има, ту я няма. Казват , че само грешния, който се е покаял ще уцели лечебната вода и тя ще изцери болестта му.
Освен с магическата вода, село Боснек е известно и с най-дългата пещера в България - "Духлата". Тя е най-сложната пещера на Балканския полуостров заради 6-те подземни реки, които преминават през нея. Не е отворена за туристи, но е доказано,че е свързана с пещерите "Пепелянка" и "Академик". В пещерата са установени около 22 вида пещерни животни и от тях 6 различни вида прилепи.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.