Регистрация
Повече опции

Мачу Пикчу - град на инките

Добавена от Админ на 10.09.2015

Мачу Пикчу - град на инките

През 1911г. Хирам Бингам тръгва да търси останки от културата на инките.Изкачвайки се по една планина накрая достига до една пътека чието начало не си личало (вероянто е затрупано от камъни).
Видели стени и тераси които били обрасли целите в зеленина, така стигнали до извода, че тук някога е имало град. Американския историк нарича откритието си“Мачу Пикчу“- „Старият връх“. Разположен в Андите на 2430м. надморска височина , на територията на Перу. В близост до него е р. Урубама, а столицата Куско е на около 100 км.Археологически разкопки свидетелстват , че може би Мачу Пикчу е бил курортен град, цитадела.
Открити са над сто и четиридесет конструкции, каменни стълбища, фонтани свързани помежду си с дренажна система издълбана в скалите.Има храмов комплекс с гранитна тераса до която се достига чрез изсечена в скалите спираловидна пътека.
Целият град е разделен на три части : свещен, народен, за аристокрацията. В свещения са разположени археологическите съкровища на града – Интигуана – Слънчевата наблюдателница. До нея – Храмът на слънцето и накрая Тореонът – полукръгла кула с олтар за жертвопринушение, под нея яма наречена „Мавзолеят на царя“. Открити са сто четиридесет и два човешки скелета , вероятно избрани за жертвопринушение в култ към слънцето.
Имало е и място за празници и тържества – Плаза Принципал. Укрепените тераси са се използвали за производство на зеленчуци- картофи, царевица и други.
И до днес не е ясно защо инките са напуснали града . Има теория , че ги е прогонила едрата шарка. Не разпологаме с писменни сведения защото инките са нямали писменност.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.