Регистрация
Повече опции

Манастир Седемте престола

Добавена от Админ на 22.04.2015

Манастир Седемте престола

Осеновлагският манастир е посветен на "Св. Богородица", известен е още като манастир "Седемте престола". Разположен е в красивата долина на река Габровница в Искърското дефиле. Твърди се, че е бил издигнат по време на Втората българска държава.
Черквата на манастира е уникална и няма друга такава християнска църква. Именно заради неповторимата и структура от седем параклиса хората наричат манастира "Седемте престола". Носят се няколко легенди за това как е създадена черквата. Първата разказва, че 7 боляри създали 7 селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. Втората твърди, че в турско манастирът бил разрушен и опожарен. Вълчан събрал войводите и построили манастир. Войводите били седем: Вълчан войвода, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко сърбин, Емин бей, Али бей и Петър. В тяхна чест църквата била направена със седем престола. Вълчан намислил всичко, за да скрие входа за подземието на калетоа, а в подземието имало римско съкровище.

Манастира обхваща: църква, камбанария, триетажна битова сграда (килийно училище) и двуетажна битова сграда с монашески килими и магерница.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.