Регистрация
Повече опции

Килиманджаро

Добавена от Админ на 12.09.2015

Килиманджаро

Първите мисионери които виждат Килиманджаро остават неразбрани от своите колеги в Европа. След завръщането си от Африка те видяли висока планина покрита със сняг. Това кара учените да се разделят в мненията си. Англичаните определено смятат, че това е невъзможно, докато физикът от Берлин Александър фон Хулболд допуска такова твърдение. През 1848г. Ребман е първият европеец който вижда Килиманджаро.
Килиманджаро се намира на територията на Танзания. Планината се състои от три върха свързани помежду си( всъшност това са изгаснали вулкани): Шира-3962м.,Кибо-5895м.,Мауензи-5149м.
Гледайки планината от самолет ще забележите как се чернеят кратерите над белия глетчер. От Кибо обаче изтича серни изпарения, което означава, че все още не е изгаснал напълно.Ледената шапка преди време е била доста по-голяма, а сега се смалява, вероятно заради глобалното затопляне. Учените казват , че дори може да изчезне през 2040г.
Растителността тук е разположена на етажи.До 2000м. надморска височина се отглеждат тропически овошки,ориз,кафе и зелнчуци. После следват екваториалните гори.След това са саваните, а до 4000м. са пасищата и торфени блата. Над 4000м. климатът е пустинен и се характеризира с големи температурни разлики.
Туристите най- често искат да стигнат до Пойнт Гилман-5685м.Твърди се ,че от тамзалезът е изключително красив и пленителен.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.