Регистрация
Повече опции

Карпати

Добавена от Админ на 15.09.2015

Карпати

Планинска верига простираща се на територията на седем държави-Чехия, Словакия, Унгария, Украйна и Сърбия. Карпатите се окачествяват с мекотата на формите и цветовете си. Дълги са 1500км., широки до 350км., най-висока точка 2655м.
Карпатите се разделят на няколко части, тъй като са създадени от отделни блокове разделени от долини. Отделните им части се различават значително една от друга. Делят се на Източни, Западни и Южни.
Източните Карпати са дълги около 400 км. Средно високи, но въпреки това достъпни. Най- високата част е Пиетросул-2305м. На някой от проходите са построени железопътни магистрали. Тази част се характеризира с меки форми, само на места ( заради строежа на материалите) са се образували водопади, склонове и чудновати форми.
Западните Карпати са изолирани масиви отделени чрез депресии (част от земната повърхност се намира под морското равнище). В тази част са Високите Татри. Величествени и много красиви, особено през лятото-пъстра флора, ромон на ручеи, в кристалните и прозрачни езера се оглеждат планински борове и върхове. Разположени върху 260 кв.км и това ги прави най-малките по територия. Въпреки това тук се намира най-високия връх на Карпатите Герлаховка-2655м.
Южните Карпати са изцяло с алпийски релеф. Те завършват при Железни врата.Тук е най- високия връх на Румъния-Молдовякул-2543м.
В подножието на Карпатите са широколистните гори. Колкото по-нагоре се изкачваме и растителността се променя- етажиране. Горите са смесени-дъб и габър, нагоре иглолистни и най- високо са тучните пасища и храсти.
Тук се срещат мармот(известен с дългия си сън, шест месеца), глухарят(среща се в иглолистните го ри далеч от хората).
От Карпатите извират реките Днестър, Прут,Тиса,Серест и Висла. Планината е известна с горите, водите, природните си богатства. Развива се ски-спортътъ и международния туризъм.

Изпрати коментар


от Анонимен
2022-10-22 16:47:53

1

аз исках да разбера какви са склоновете т.е( полегати,откосни)

..............