Регистрация
Повече опции

Езерото Титикака - най-високото на Земята

Добавена от Админ на 04.09.2015

Езерото Титикака - най-високото на Земята

На границата между Перу и Боливия, на 3812 метра надморска височина се намира най-високия плавателен басейн на Земята – езерото Титикака. Навътре в него е Островът на Слънцето с развалини- останки от цивилизацията на инките.
Поверието гласи, че преди много, много години светът потънал целия в мрак и тогава над острова в Титикака се извисил блестящ диск на Слънцето.Така острова станал свещено място на инките, а храмът бил построен в чест на Слънцето.Кореняците тук обитавали плаващи салове от камъш.И днес нещата не са се променили много.Хората се хранят предимно с риба и водни птици.Хлябът тук не е познат. Понякога ядат камъш- изваждат го с корените , обелват го и внимателно го сдъвкват.
Площа на Титикака е 8300 кв.км., дължината 224км.,дълбочината достига до 304 м. Това го прави най-голямото езеро в Латинска Америка и често се смята за вътрешно континентално море.В него се вливат 25 реки , но те бързо се изпаряват , за това е доста по- солено спрямо другите езера.
В Титикака може да се улови пъстърва и един характерен за езерото вид жаба, дълга около половин метра и тежка 450 грама. Погледнато от горе езерото прилича на пума която напада заек.
Тук точката на кипене намалява с 1 градус на всеки 260 метра надморска височина т.е. на нивото на Титикака тя е 86 градуса. Моторите с вътрешно горене губят по 2 процента от мощноста си на 300 метра т.е 30 процента.
Останките от древната цивилизация, снежните върхове и удивителният изгрев на Слънцето оставят у всеки незабравими спомени.

Изпрати коментар


от CeafClece
2023-11-03 00:01:52

1

order tadalafil online canada

Our hypothesis is appropriate management of pediatric asthma in ER may prevent hospitalization <a href=https://cial.cfd>buy cialis online united states</a> Perception of Toxicity and Dose by 3 and 4 Year Old Children