Регистрация
Повече опции

Дупките край село Мусина

Добавена от Админ на 08.05.2015

Дупките край село Мусина

Дупките край село Мусина са известни още като "Пропастите" и са така наречения Природен феномен "Понорите".

Те са единственото по рода си в България карстово образувание. Представляват две дупки с дълбочина от 25 метра, които са свързани и образуват подземни тунели, които водят до Мусинската и Еменската пещера.
В миналото, когато не са били облагородарени, местните разкават най-различни легенди. Вярвали са, че дупките водят до долната земя, долината на мъртвите. Един овчар разква как в дупките паднало едното му агне и не успял да го спаси. Други разказват за вълк, който също паднал в дупките, но оцелял и по цели нощи жалния му вой огласявал цялото село, докато един ловец не го гръмнал.
Друга легенда разкава, че тук се е намирал пчелина на Второто българско царство и царска монетница. Точно тази легенда е причината в периода около 2006 година иманярите сериозно да преровят терена наоколо.

Едно обаче е сигурно - дупките и тунелите, които тръгват от тях, прокопани от подводните води, крият съкровища трупани там от много години, защото преди да изградят стълбите хората казват, че "каквото падне, там си остава".
Определено си заслужава да ги видите, стига да не ви е страх от много стръмни метални стълби и избягвайте дъждовните дни, защото стват много хлъзгави.
Иначе дори само легендите за това място и догадките, за това какво се е случило там, носят духа на авантюризма.Изпрати коментар


Няма намерени резултати.