Регистрация
Повече опции

Великденският заек - защо не кокошка?

Добавена от Админ на 06.04.2015

Великденският заек - защо не кокошка?

През последните години по Великден навсякъде около нас се появяват зайци - било то керамични, шоколадови, захарни и т.н. Странно е, че обичаите около този светъл празник са свързани с яйца и козунаци и заека някакси изобщо не се вписва.
Оказва се, че традицията на Великденския заек идва от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден.). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещено действие.
Великденския заек е бил споменат за първи път в немска приказка от 15-ти век. Разказвало се за заек, който криел шарените яйца от децата в градината си.
През 17-ти век Великденския заек бил привнесен от немски заселници в Пенсилвания и така станал част и от американския фолклор.
Сега и в България по Великден има зайци, и защо пък не. По-важно е да се съхранят традициите, няма и нищо лошо да се създават и нови.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.