Регистрация
Повече опции

Апалачи и най- дългата пещера

Добавена от Админ на 16.09.2015

Апалачи и най- дългата пещера

Планинска верига намираща се в Северна Америка(САЩ и Канада).Условно са разделя на Северни, Източни и Южни. Първенецът на Апалачите е връх Мичъл-2037м.. Характерно за южната част са обилните валежи. Заради липсата на много гориста растителност често има разрушителни наводнения. В началото на ХIХ век са изградени така наречените водохранилища. След построяването им енергийните и приридни богатства се използват по-разумно.
Тук се намира „Мамутовата пещера“. Тя е най- дългата сиситема от пещери в света. Главния вход се нарича Бродуей и от него се стига до различни лабиринти , проходи и пропасти.Общо те имат дължина от 250 км. По долните етажи са реките Ехо, Стикс, Лета. В пещерата има 225 галерии-“Куполът на мамута“, „Гробът на великана“, „Готическата катедрала“ и други.Една от най-забележителните е „Вълшебната пещера“. Тя обаче е рядко посещавана заради неудобните постъпи.
В Мамутовата пещера се срещат 130 вида животни, като 12 от тях са слепи. Обитава се ото насекоми, влечуги,бозайници,риби,птици- жаби, раци, паяци, змии, бозайници, костенурки, гущери и други.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.