Регистрация
Повече опции

Алпите-най населената планина

Добавена от Админ на 31.08.2015

Алпите-най населената планина

Алпите е най-внушителната планина в Европа.Започвайки от Генуезкия Залив на Лигурско море и завършвайки при Виенската котловина площа и е сто и осемдесет хиляди кв.км., а дължината хиляда и двеста км.Втози регион попадат осем държави-Австрия,Германия,Италия,Лихтещайн,Монако,Словения,Франция и Швейцария.Алпите се разделят на Източни и Западни.В Западните се намира и първенецът-връх Монблан(4807м.)Той се намира на френско-италианската граница ,като по-голямата част е на територията на Франция.Източните Алпи са по-ниски и по-широки.
Планинския климат,релефа и долините са подходящи най-вече за развитието на животновъдството.Това се отнася най-вече за Австрия и Швейцария,където високите пасища заемат около една четвър от територията на страната.
Реките,езерата и ледниците правят планината една от най-красивите на Земята.Алпите са зимен курорт №1 в света с многото си писти и условия за зимни спортове.От декември до априлсе предлагат сноуборд ,разходки със снегоходи,шейни и ски-спортове,а през лятото пранинско колоездене и сърф.Годишно е посещаван от около сто милиона туристи.За това има и голям брой летища .Един от популярните му курорти е Санк Мориц.Освен това Алпите са най-усвоената стопанска планина, за което допринасят многото изградени тунели-Мон Сени(1871),Симплон,Монблан,Сен Готаро(1878).
Пейзажите са зрелищни ,върховете са покрити със сняг през цялата година.Склоновете са с изящно зелени пасища и иглолистни гори.
Населението на Алпите е четиринадесет милиона души.Високите части са по-рядко населени,но в равнините и котловинитесе намират градовете Верона ,Мюнхен,Ница,Виена и др. Всеки който ги е посетил остава с незабравими спомени.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.