Регистрация
Повече опции
Родопи е планина в Бълтария и Гърция. Тя е най-обширната в нашата страна и заема 1/7 от територията й. Чрез река Яденица се свързва с Рила и Пирин, а на юг от нея е Беломорска Тракия. Северните склонове са значително по-стръмни от южните.
Най-висок връх е Голям Перелик (2191м), лесно достъпен, но забранен за изкачване. Следват върховете Широколъшки Снежник (2188м), Голяма Сюткя (2186м), Малък Перелик (2147м), Голям Персенк (2091м) и др.
Родопи е разделена на два дяла. Източни Родопи е нисък и хълмист дял. Това е най-богатата на паметници от Тракийската епоха област в България. Богата е на природни феномени като пирамиди, гъби, животни и др. Има 3 язовира, разположени по поречието на река Арда. Тук живеят защитени и редки растителни и животински видове. Западни Родопи е по-големият и по-висок дял. Тук е първенецът Голям Перелик. Могат да се видят вековни гори, скалисти върхове, величествени ждрела и пещери, буйни реки и водопади.
В Западни Родопи, от Орфеевите скали по левия склон на р.Черна до гр. Смолян са разположени Смолянските езера. В днешно време са само 7 пълни, но има и още 13 блата, които напролет се пълнят. Екопътеката "Трите Смолянски езера" обикаля най-горните 3, до връх Снежанка. Има построен лифт от езерата до върха. Друга еко пътека е "Тревистото езеро", която също обхваща 3 езера.
Езерото Лагера е най-голямото. Тук има подходящи места за къмпинг и риболов. Тревистото и Бистрото езеро са на 6 метра едно от друго и са свързани с ръкав. Мътното езеро е най-дълбоко-достига 4,5м .
В Родопи има няколко доста големи пещери. На 3 км югозападно от с. Ягодина е най-дългата и най-интересна пещера-Ягодинската. Тя е разположена на 5 нива и е с дължина 10 км. Пещерата Дяволското гърло е в южната част на Централни Родопи. В нея могат да се видят подземни водопади, като тук се намира вторият по височина такъв в света (42м). Пещерата Снежанка се намира в Западни Родопи, на 5 км от гр. Пещера. Тя е малка, с дължина 145 м. Ухловица е най-старата и е на 3 км североизточно от с. Могилица. Завършва със 7 езера, които напролет се пълнят.
На територията на планината има множество манастири. Ето някои от тях: Бачковски манастир "Св. Богородица" се намира под резервата Червената скала; "Света Петка" е разположена на северния склон, от него се разкрива гледка към цялата Тракийска низина; Кукленски манастир "Св. Врач; "Кръстова гора" е построен на връх, висок 1416м; Араповски манастир "Св. Неделя" е до с. Златовръх.
По-известни крепости в Родопите са: "Перперикон"- на рида Каменник от Източните Родопи, тя е една от най-големите в планината; "Асенова крепост"- на шосето Асеновград-Смолян; "Бялград"- намира се в Източните Родопи, край с. Гугутка; "Кривус"- в най-източната част на Западни Родопи, на 100 метра над р. Арда; "Кричим"-на десния бряг на р. Въча; "Вишеград" и др.
Курортът <a href="http://rozhen-pamporovo.com/" target="_blank">Пампорово</a> е предпочитана дестинация за туристите. Намира се в подножието на връх Снежанка на 1650м надморска височина, има 240 слънчеви дни годината. Разполага с множество различни по трудност ски писти, като преобладават тези за начинаещи. Почти всички започват от вр. Снежанка и са снабдени с най-различни по вид влекове и лифтове. Курортът е подходящ и за ски-бягане, като маршрутът е дълъг 25 км. Има условия и за сноуборд.
"Цигов Чарк" е курорт, намиращ се на 8 км от гр.Батак, на брега на язовир Батак. Разполага със ски писта с дължина 1200м и 3 влека. Пистата за ски-бягане дълга 2 км.
На територията на Родопи са разположени множество хижи, като по-голямата част са в Западни Родопи. Ето и по-големите: "Добра вода" (76м)-в Баташката планина, рид Каркария; "Здравец" (85м)-в местността Овчарски поляни; "Марциганица" (154м)-в дял Добростан, в едноименна местност; "Милеви скали" (120м)-северозападно от вр.Милеви скали; "Сини връх" (116м)-в местността Катранище; "Скални мостове" (126м)-в дял Персенк, местност Скални мостове и др.