Регистрация
Повече опции
Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров и шеста по височина в Европа. На запад р.Струма и левият приток на р.Джерман я разделят от Влахина и Осогово, на север Клисурската и Боровецката седловина я свързват с Верила и Средна гора, на изток Аврамовата седловина я дели от Родопите, а на юг чрез седловината Предел се свързва с Пирин.
Най-високият й връх е Мусала,първенецът на България и Балканите, със своите 2925м, следват Малка Мусала (2902м), Иречек (2852м), Алеко (2713м), Дено (2790м) и много други.
Рила планина се дели на четири дяла: Източна Рила-този дял е най-обширен и висок. В него се издигат 11-те най-високи върха на планината. Заема 37% от общата й площ; Средна Рила-заема около 9% от територията, този дял е с най-голяма средна надморска височина. Най-високият връх тук е Черна поляна (2716м); Северозападна Рила-простира се на 24% от общата площ, най-висок връх-Голям Купен (2731м); Югозападна Рила-това е най-ниският дял, заемащ 30% от планината, с най-висок връх Архангелов връх (2643м).
На територията на планината се намира Национален парк Рила-най-големият в нашата страна. Тук се издигат повече от 100 върхове с надморска височина, по-голяма от 2000м, включително Мусала. От парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров, като Марица, Искър, Места и др. Могат да се видят забележителни гледки на пропасти, каньони, пещери, водопади и над 120 езера. Паркът съхранява вековни гори, редки и застрашени видове растения и животни, поради което на територията му има 4 резервата: "Централен Рилски резерват"-най-големият в България. Разположен е около връх Мусала; "Ибър"-по северните склонове на билото между върховете Ибър и Белмекен; "Парангалица"-разположен е върху югозападните склонове; "Скакавица"-намира се в Северозападна Рила и е доста малък.
Рила е осеяна с множество езера от различен тип. Броят на постоянните е около 140, а на временно-пресъхващите-около 30. Групирани са в няколко отделни групи, но има и самостоятелни. От езерните групи най-известни са Седемте Рилски езера. Намират се в Северозападна Рила и са най-посещавани. Свързани са с малки поточета и се намират на различна надморска височина. Други такива групи са Грънчарските, Вапските, Урдините, Мальовишките, Градинските, Карагьолските и др.
Най-високото на Балканите и най-студено езеро в Рила е Леденото езеро,намиращо се в северното подножие, на 2700м надморска височина. Смрадливото езеро в Средна Рила е най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров, а езерото Окото, от групата на 7-те Рилски езера, най-дълбокото (37,5м).
В Сепарева баня може да се види и единственият за Балканите гейзер.
На територията на планината са разположени редица манастири. Ето и някои от по-известните: Рилски манастир "Св. Иван Рилски"-най-големият в България, разположен е в Западна Рила, на 1150м надм. височина, близо до с.Пастра; Алински манастир "Св. Спас"-на 20 км от Самоков; Възнесенски манастир "Св.Спас"-в Източна Рила, на запад от рид Сакарджа; Ресиловски манастир "Покров на Пресвета Богородица"-на 10 км източно от с. Ресилово; Самоковски манастир "Покров Богородичен" и др.
Крепостта "Церово" е една от-най големите планински крепости. Разположена е на левия бряг на р. Струма.
Най-голяма атракция и най-предпочитан за алпинистите е връх Мусала. Посещава се от 50 000 души средно за година.
Освен за алпинизъм, Рила е подходяща и за каране на ски, сноуборд, екстремни спортове и др.
Сред най-предпочитаните места за почивка и ски е курортът "Боровец"-най-старият и най-голям у нас. Построен е на 1350м надм. височина по северните склонове на планината. Разполага с множество хотели, магазини и всякакви модерни и съвременни удобства. На територията му има 17 поддържани ски-писти с различна трудност, удовлетворяващи претенциите и на начинаещите, и на ветераните в спорта. Има създанени условия за нощно каране, лифтове, влекове и т.н. Курортът е подходящ и за екотуризъм, крос-кънтри, ски скокове, биатлон, лов, риболов и др.
Планината е осеяна и от хижи, ето някои от тях: хижа "Мальовица" (125м) се намира в Северна Рила, в подножието на връх Мальовица. Пистите й са с различна трудност ("Стената" е по-стръмна, за напреднали, с влек тип паничка и "Ръждавица"-полегата,за начинаещи, с влек "котва"); хижа "Юндола"(36м)-намира се в едноименна местност, разполага със ски писта и влек; хижа "Хр. Смирненски"(83м)-на 29 км от Велинград, има ски писти с влекове и др.