Регистрация
Повече опции
Пирин е втората по височина планина в България и седма в Европа. Намира се между реките Струма и Места. На север чрез седловината Предел граничи с Рила, на юг-чрез Парилската седловина-със Славянка. Има едно главно било и то се простира от Предел до Парилската седловина.
Най-високият връх е Вихрен (2914м), следван от Кутело (2908м), Бански суходол (2884м), Голям Полежан (2851м), Каменица (2822м) и други.
Вихрен е само 7 метра по-нисък от Мусала (най-високия в България). Склоновете му са много стръмни.
Пирин планина се дели на 3 части: Северен Пирин е с тесни и заострени била и стръмни склонове, най-голям е по площ. Среден Пирин е по-малък и по-нисък, с най-висок връх Ореляк (2099ч). Южен Пирин е най-ниският дял, първенецът му е връх Свещник (1973м). На юг стига до Парилската седловина.
Почти цял северен Пирин е Национален парк. Опазва много гори от мура и храсталачни гори от клек. В него има голям брой защитени и редки растителни видове. В пределите му са резерватите "Баюви дупки" и "Юлен".
На територията на планината са сформирани няколко езерни групи. Най-големите са: Попови езера (11 бр), Бъндеришки езера (16 бр), Василашки езера (12 бр), Валявишки езера (10 бр), Чаирски езера (9 бр), Малокаменишки езера (20), Кременски езера (5 бр) и др. Има и много самостоятелни езера, които не са включени в езерни групи- Даутовото, Суходолското, Маненското и др.
Поповото езеро е най-голямо по площ и най-дълбоко езеро в Пирин. Дълбочината му достига 29,5 м. Тевното езеро пък е най-голямото езеро над 2500м. Площта му е 60 декара, а дълбочината-4 метра.
Планината предлага добри условия за зимни спортове, има много туристически местности, пътеки,хижи и места за отдих .
Най-атрактивен туристичести обект в Пирин е връх Вихрен. Класическият маршрут за изкачването му тръгва от Банско. Други предпочитани върхове са Атмегдан, Самодивски, Разложки суходол, Стъпалата и др.
Курортът "Банско" е предпочитана туристическа дестинация в Пирин. Намира се в подножието на планината на 925м надморска височина. Ски-пистите в Банско са с дължина 75 км, с различна трудност, а модерните лифтови съоръжения са с дължина 27 км, водещи до началото на всяка писта. От тях 1 е кабинков, 8 са седалкови, има 3 котви, 2 панички и 10 детски влека. Ски път, дълъг 7 км, свързва всички високи части на пистите.
На 6 км от Мелник се намира Роженският манастир "Св. Рождество Богородично", Горнобрезнишкият манастир "Св. Пророк Илия" е на 5 км от гр. Кресна, а в покрайнините на гр. Сандански е разположен Санданският манастир "Св. Св. Козма и Дамян".
Крепости, които могат да бъдат посетени са: Горноспанчевската-на 2 км южно от с.Горно Спанчево, в долината на р. Пиринска бистрица; Кременската-в пролома на р. Места, свързващ Разложката и Гоцеделчевската котловина; Момина кула-до Гоце Делчев, оградена от три страни от дълбоки долини; Свети Димитър-на 3 км южно от гр. Хаджидимово.
Най-ключови са хижите: Демяница, над Банско (217м); Синаница, над Кресненското дефиле (49м); Безбог, над Добринище (160м); Вихрен (196м) и Бъндерица (95м) са почти една до друга и са изходни точки за катерене на Вихрен. От хижа "Гоце Делчев" до "Безбог" е построен най-дългия лифт в България, а едновременно с това и най-дългата писта-"Безбог" (5км).