Регистрация
Повече опции

34-метров кръст в Априлци

34-метров кръст в Априлци

Априлци е град в Северна България, създаден чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г, а името Априлци се избира в чест на героичните събития по време на Априлското въстание. На 22 май 2006г. по случай 130- годишнината от Априлското въстание и 30 години от провъзгласяването на Априлци за град, е издигнат 34-метров кръст на един от хълмовете около града. Внушителен със своите размери кръста се вижда отдалече, както през деня, когато слънцето се отразява в него, така и през нощта, когато свети над целят град.
Стефан Вълев, бизнесмен в Троян и Априлци, допринесъл за изграждането на този паметник се обръща към своите сънародници с думите : "Ако всеки, който има в повече средства, направи по някоя добрина за града си, за селото си, за хората, тогава със сигурност и светът около нас би изглеждал другояче".
До кръста се стига по два изключително лесни начина. В лявата част на площад Априлско въстание, до сградата на Общината има малки стълби, които водят до пътека, която минава покрай църква Св. Петка Параскева и след около 7-10 минути ходене пеш се открива хълма, върху който е разположен кръста. Другият вариант за стигане е отбивка веднага след храма Св. Георги Победеоносец, когато се идва от площада. От там има 4-5 минути пеша за да се стигне до върха, от където се открива красива гледка към град Априлци и Стара Планина. Кръстът е изграден сред полянка и мястото е много спокойно и подходящо за пикник.
Още със своето изграждане 34-метровият кръст се превръща в една от най-големите атракции на курорта и привлича хиляди туристи от страната и чужбина. В Априлци ще намерите голямо разнообразие от хотели, къщи и вили за гости, които предлагат на своите посетители най-различни удобства.