Регистрация
Повече опции

Самоводската чаршия

Самоводската чаршия

Без значение дали само минавате или сте на почивка във Велико Търново непременно посетете една от най-големите забележителности на града - Самоводската чаршия. Тя е красива тясна уличка в старата част, станала популярна с автентичните работилници на най-различни майстори. Тук се продават множество ръчно изработени на място сувенири.
В началото на Самоводската чаршия има паметник "Велчова завера", който е построен през 1935 година на мястото, където се е намирала къщата на Велчо Атанасов – Джамджията. Родната къща на писателя Емилиян Станев се намира в една от пресечките на прочутата улица и работи като музей всеки ден от 9 - 17 часа без неделя и понеделник. В другия край на Самоводската чаршия се намира най-добрият паметник на Стефан Стамболов, създаден от проф.Ненко Маров в края на XX век в чест на великия патриот и политик, роден във Велико Търново.
Самоводската чаршия е възникнала през втората половина на деветнадесети век, когато Търново започнало да се разраства и двете малки калдаръмени улички се превърнали в стопански център на града. В петъчни дни хората от близките села се събирали тук за да продават своята продукция. Така постепенно около пазара на зеленчуци, майсторите и занаятчиите започнали да отварят дюкяни, работилници и ханове.
Ако посетите Самоводската чаршия, непременно опитайте пресните симидчета и захарни петлета, погледайте как се приготвя кадаиф, разгледайте ръчно изработените ризи или си купете шишенце с розова вода, сувенири от керамика или копия на старинни бижута.
На Самоводската чаршия се намират и много антикварни магазини, както и няколко малки художествени галерии. Тук се намира и ханът на хаджи Николи. Сградата е построена е построена през 1858 г. от Уста Колю Фичето и е една от главните забалежителности на Велико Търново и в миналото и днес. Сега в хана има луксозен ресторант с четири различно декорирани зали, кафене, винарна, градина, галерия за изобразително изкуство, изложбени зали.
В близост до Самоводската чаршия има малки заведения, които предлагат вкусни ястия от българската национална кухня, а в близост до паметника на Стефан Стамболов се намира известната кафе-сладкарница ''Стратилат''. Заведението е на три нива - делови долен бар, разкошен и просторен атриум и горни зали, гарантиращи уют и спокойствие. Изящната атмосфера и превъзходната гледка се превръщат в незабравим фон на сладкарските изкушения, произведени в сладкарницата.
Самоводската чаршия работи целогодишно от вторник до събота. Работното време на магазините и работилниците е от 9.00 до 18.00 ч.