Регистрация
Повече опции

Пещера Магурата

Пещера Магурата

Пещера Магурата е една от най-красивите и една от най-големите пещери в България - общата дължина на нейните галерии е 2,5 километра. Те се намира на около 18 километра от град Белоградчик, в близост до село Рабиша, което от своя страна е известно с едно от най-старите килийни училища в България и с Рабишкото езеро.
Магурата е една от първите в България благоустроени пещери с осветление, пътеки и обезопасяване. Наричана от някои осмото чудо на света, пещерата впечатлява със своите красоти и размери. Основните зали са: Триумфалната зала, която е и най-голяма, Галерията с рисунките, Прилепната галерия, Залата на падналия бор, Залата на сталактоните, Тронната зала, Тържествената зала, Залата на тополата. В едно от разклоненията на Магурата се произвежда пенливо вино, защото условията там са доста близки до тези в областта Шампания. Всяка бутилка отлежава в пещерата 3 години при постоянна температура от 12 градуса.
Пещера Магурата е сред Стоте национални туристически обекта, печата се намира на касата. Работното време през лятото е от 9 до 16 часа, а през зимата от 9 до 15 часа.