Регистрация
Повече опции

Етнографски ареален комплекс в Златоград

Етнографски ареален комплекс в Златоград

Етнографският ареален комплекс в Златоград е най-голямата забележителност на Златоградската община. Идеята за него принадлежи на инж. Александър Митушев от фирма „БУЛТЕКС“ ЕООД, който осигурява необходимите средства и организация. Това е първият и единствен частен етнографски ареален комплекс в България. Открит е със съдействието на Златоградската община на 24 май 2001 година. През 2004 година Етнографският ареален комплекс става част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, а в началото на 2006 година е обявен за “най-добър уникален етнографски комплекс в България през 2005 година”.
Етнографският ареален комплекс е подобен на комплекса Етър до Габрово, но златоградският се намира в сърцето на града и достъпът до него е лесен и бърз. Структурата на комплекса обхваща: културно – исторически обекти, места за настаняване и заведения за хранене и развлечение. Музейните експозиции се намират в две сгради от втората половина на 19-ти век, където са изложени експонати, свързани с традиционния бит и облекло на златоградчани. Там е изложен и единствения по рода си вертикален стан. Из уличките на етнографския комплекс, се намират много работилници – терзийска, гайтанджийска, сарашка, ножарска, медникарска, златарска, грънчарска, тъкачна. В тях нагледно може да се види как се правят грънци, тъкат се пътеки, шият се терлици и други характерни за българите занаяти. Туристите могат да закупят или да си поръчат предмети, направени ръчно от майсторите. В заведенията се предлага и кафе на пясък.
В района на Златоград и Смолян има много хотели, предлагащи добри условия за почивка, без на туриста да липсват никакви градски удобства и забавления.