Регистрация
Повече опции

Връх Околчица

Връх Околчица

Връх Околчица се намира в североизточната част на Врачанската планина и е с височина 1058 метра. Отстои на 8 километра от село Челопек и около 20 километра от град Враца. Има полегати склонове, завършващи със скалист венец. Върхът е гол и е покрит с тревни и храстови формации.
На връх Околчица през 1938 година е издигнат 35 метров паметник с опълченски кръст в памет на четата на Христо Ботев. През 1947 година кръстът е заменен с петолъчка, но през 1991 година, отново се връща автентичния вид на паметника. На лобното място на будния български революционер на връх Камарата над падината Йолковица е поставена каменна плоча, в чест на безсмъртния му подвиг.
На 20 май 1876 година четата на Христо Ботев заема върховете Камарата, Купена и Околчица. Срещу нея настъпват башибозуци, черкези и редовна турска войска и извиканият за сражението отряд на Хасан Хайри. Съотношението на силите е 8:1 в полза на противника. Боят продължава през целия ден, но героизма на четниците и маневреният характер на действията им осигуряват успешна отбрана. Привечер редовните турски войски и башибозукът се оттеглят.
Всяка година на 2 юли на връх Околчица се провеждат тържества в чест на Христо Ботев и всички паднали за свободата на България.
Обектът е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печата е в хижа Околчица, която е на 300 метра от върха, а ако е затворена има и в къщата-музей „Баба Илийца“ в село Челопек.