Регистрация
Повече опции

Архитектурно - музеен резерват Арбанаси

Архитектурно - музеен резерват Арбанаси

Арбанаси е малко китно село в централна северна България, което се намира на 5 километра североизточно от град Велико Търново и на 3 километра от град Горна Оряховица. Разположено е на плато с 350 метра надморска височина, разделящо двата близки града. Според преброяването от 2010 година Арбанаси има 331 жители.
Селото е прочуто със своите така наречени Арбанашки къщи. Те са изградени от камък и са с железни решетки на прозорците. Всяка една къща е била с голям зид и е имала скривалище. Арбанашките чешми също са интересни, като най-известни са Коконската и Пазарската чешма. Наред с тях село Арбанаси е прочуто и с църквите си, които са забележителни паметници на българското изкуство през периода 14-18 век. Това са „Рождество Христово“,“ Св. Димитър“, „Св. архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Никола“ и „Св. Богородица“. В Арбанаси има два манастира – „Света Богородица“ в началото на селото и „Свети Никола“ намиращ се в другия му край. В първия се намира прочутата икона „Св. Богородица – Троеручица“, за която се казва, че лекува нервни и стомашни заболявания.
В Арбанаси има голямо разнообразие от хотели, къщи и вили за гости, които предлагат на своите посетители най-различни удобства. Празникът на селото е на големия църковен празник Успение Богородично - 15 август.
Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е сред Стоте национални туристически обекта. Печата се намира в църквата "Рождество Христово".