Регистрация
Повече опции

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Архитектурно-етнографски комплекс Етър

Архитектурно-етнографски комплекс Етър е една от забележителностите на Габрово. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство на открито, с действаща експозиция. Комплекс Етър е първият по рода си музей в България. Изграждането му започва през 1963 година и е открит е на 07.09.1964 година, но за национален парк е обявен след 3 години. През 1971 година е обявен за паметник на културата. Музеят е разположен на 8 км южно от град Габрово и заема площ от 70 декара.
В комплекс Етъра се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя има 10 обекта и се води за една от богатите и най-добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в символ на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, както преди време. Занаятчийска чаршия съдържа 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.
Комплекс Етъра се посещава годишно от над 150000 туристи, като особено е оживен през пролетта и лятото на празниците Цветница, Великден, Гергьовден, Еньовден. Комплекс Етъра работи целогодишно без почивен ден.
Около комплекс Етъра ще откриете възможност за почивка в хотели, предлагащи на своите гости комфортна и уютна атмосфера, съвременни удобства и първокласно обслужване.
Комплекс Етъра е част от Стоте национални туристически обекта. В близост може да посетите и други забележителности като Трявна, Боженци, Дряновски манастир, Соколски манастир, Пещера Бачо Киро, връх Шипка.