Регистрация
Повече опции

Пещера Леденика

Пещера Леденика

Пещера Леденика се намира на 16 км град Враца, в северозападния Стрешерски дял на Врачанската планина. Входът й е на 830 метра надморска височина. До пещерата има път, който стига съвсем близо до входа й и до места за паркиране. Пещера Леденика е една от най-красивите пещери в България. Тя впечатлява туристите с големите си размери и изящната си ледена украса.
Пещера Леденика се състои от няколко зали, първата от които се нарича Предверието. Тя заема най - ниската част на пещерата и през зимата и пролетта могат да се наблюдават ледено кристални образувания, които са дали името на Леденика. В голямата Концертна зала могат да се видят величествени образувания - Главата на Великана, Соколът, Дядо Коледа, къщичката на баба Яга и други. Поради уникалната акустика тук се организират симфонични концерти. Само в Пещера Леденика може да се види насекомото “Светломразец”. Температурата във вътрешността на варира от -7° C до -15° C.
От 6 март 2010 пещера Леденика се стопанисва от Община Враца. Тя е част от Стоте национални туристически обекта. Работно време на пещера Леденика през лятото е от 09:00 до 17:00 часа, като последна група влиза не по-късно от 16:40. А през зимата от 10:00 до 16:00 като последна група влиза не по-късно от 15:40. Разходката в пещерата е с екскурзовод, трае около час и пещерата се заключва.
Около пещера Леденика има места за почивка и отдих, с пейки, люлки и много зеленина. В близост се намира и едноименната хижа, готова да посрещне туристите планинари.