Регистрация
Повече опции

Пещера Бачо Киро

Пещера Бачо Киро

Пещера Бачо Киро се намира в близост до Дряновския манастир и на неголямо разстояние от водната пещера Андъка. Дължината и е 3500 метра, температурата и е постоянна - 13 градуса, а влажността й е 95%. Наричана е още Дряновска или Малката пещера.
Самата пещера е на три етажа, има нисък вход и голямо предверие, със свод, висок около 20 метра. Следват големи и малки зали, галерии, лабиринти, в един от които се е криел и Бачо Киро. Най-красива е залата Хайдушко сборище. Около входа и на известна дълбочина навътре са разкрити културни пластове от средния и късния палеолит. Насипите по повърхността на пода са от епохата на халколита, когато са били обитавани съседните пещери – Андъка и Полички. В пещера Бачо Киро са намерени кости от пещерна мечка, северен елен, див кон и носорог, както и кремъци, ножове, стъргалки, костни остриета. Пещера Бачо Киро е изследвана през 1937 година от Р. Попов, а през 1938 от американския спелентолог Д. Гарод.
Пещерата „Бачо Киро“ е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тя се обслужва от екскурзоводи и е отворена целогодишно, като през летния сезон работи от 8 до 19 часа, а през зимния от 10 до 16 часа.
Възможностите за нощуване и почивка в близост до пещера Бачо Киро са много – наблизо е едноименната хижа, манастира „Свети Архангел Михаил“ също предлага стаи, а в Дряново и съседните градове Велико Търново и Габрово има много хотели, които биха задоволили различни вкусове.