Регистрация
Повече опции

Музей Неофит Рилски

Музей Неофит Рилски

Музей „Неофит Рилски“ е архитектурно-строителен и исторически паметник на културата с национално значение. Той е роден дом на българския възрожденец Неофит Рилски, който е живял в него от 1793 до 1811 г. Отворена е като музей през 1981 година по повод стогодишнината от смъртта на Неофит Рилски. До тогава е стопаниствана от негови родственици.
Къщата е известна още и като Бенината къща, по името на бащиния род на Неофит Рилски – Бенини. Това е типична банска къща – на два ката (етажа) и с врата с нисък горен праг. Последното е направено с цел, който влезе в дома на стопанина да преклони глава пред него. Първия етаж е бил ползван за стопански нужди, като там са приютявали животните. На това ниво е и кухнята, в която може да се вижда голяма пещ. На второто ниво са жилищните помещения на семейството, като в едната част се е помещавало килийно училище.
Музей Неофит Рилски е и с традиционния български дървен просторен чардак с изглед към двора. Цялата къща е построена така, че да има тайни проходи и скривалища.