Регистрация
Повече опции

Етнографски музей в Берковица

Етнографски музей в Берковица

Берковица е град в област Монтана, Северозападна България, и е разположен в полите на Западна Стара планина, в югозападния край на едноименната котловина, в подножието на връх Ком . Град Берковица е обявен за курорт от национално значение през 1974 година. С прекрасните си природни дадености градът е привлекателно място за туризъм и отмора, спорт и развлечения.
Етнографският музей в Берковица е част от Стоте национални туристически обекта и е архитектурно-строителен паметник на културата. Той разполага с богата експозиция, която запознава посетителите с бита и обичаите на хората от Северозападна България по времето на турското робство. Етнографският музей в Берковица представлява типична възрожденска къща на един етаж, с външна софа на юг. Строена през 19 век, тя е украсена с интересни мотиви от дърворезба по вратите и долапите.
Други природни забележителности около Берковица са връх Ком, местността Калето, местността Синия вир, Хайдушките водопади. От културните забележителности си заслужава да се посетят най-старата църква в града: Храм „Рождество на Пресвета Богородица“, църквата „Свети Николай Чудотворец“, изградена в 1871 година от майстор Георги Новаков Джонгар и турската (римска) баня, която е архитектурно-строителен паметник на културата.