Регистрация
Повече опции

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Дряновски манастир „Свети Архангел Михаил“

Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил“ е действащ мъжки манастир, намиращ се на 5 километра югозападно от Дряново и на 15 километра от Габрово, сред живописното ждрело на Дряновска река. До него води добре поддържан асфалтов път и има спирка на железопътната линия Русе-Момчилград.
Дряновският манастир е създаден през 12 век. През своята деветвековна история Дряновският манастир е бил три пъти разрушаван и после отново възстановяван от родолюбиви българи. В първоначалния си вид е бил на 2 километра северно от сегашния и е бил създаден от братята Асен и Петър. През 14-ти век е бил средище на исихазма - течение в православното християнство, според което при усилена молитва и вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог. През следващия век манастира е бил разрушен от османските нашественици и възобновен наново, но участта му е същата. На днешното си място е бил възстановен през 17-ти век.
През 40-те години на 19 век манастира е бил обновен и до края на века се е превърнал в културно и религиозно средище в търновския регион. Монасите в него са били дейни участници в борбите за освобождението на България. В Дряновският манастир се е намирала една от главните квартири на БЦРК в Търново и в него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. В светата обител е имало таен склад за храна и оръжие и затова по време на Априлското въстание четата на поп Харитон и Бачо Киро се е насочила натам. В битката с турската армия е оцеляла малка част от отряда, а манастира отново е бил опожарен. Последното възстановяване на комплекса е след Освобождението и е построен паметник – музей, а през 1925 година и камбанарията.
Дряновският манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник, често посещаван туристически обект и предпочитано място за кръщене.
Светата обител е част от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз, като печата е в черквата.