Регистрация
Повече опции

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"

Гложенският манастир „Свети Георги Победоносец“ е разположен на връх Камен лисец над село Гложене, в близост до Тетевен. Основан е през 1224 година, най-вероятно от руският княз Георги Глож. В края на XIII век е изградена малка заслонена еднокорабна черква с интересна стенописна украса и с кула. Гложенският манастир е разрушаван и възтановяван няколко пъти. През XVIII век израства като едно от най-големите книжовни средища в региона. През XIX век манастира подържа оживени връзки с населението от Златаришка, Ловчанска и Плевенска каза, поради което добива известност и забогатява. Разполага с богата библиотека, която по-късно е унищожена от гръцки владици в Ловеч.
Гложенският манастир е посещаван от Васил Левски, като игуменът Хаджи Евтимий и Анхимандрит Кирил от Сопот му съдейства при организиране на революционни комитети в Ловешкият край. През 1893 година там е заточен Метрополит Климент (Васил Друмев). 1913 година старата черква и някои от жилищните постройки пострадват много от земетресението. През 1915 година черквата се срутва, а през 1929 година е напълно съборена. На нейно място през 1930-1931 година е изграден нов храм. В него са пренесени старинни икони от средновековието и Възраждането, рисувани от Захари Зограф, Ст. Доспевски и И. Попович. Запазена е иконата Св. Георги, донесена според преданието от Георги Глож, кондика от 1823 година и други старинни книги. Възстановени са скривалището на Васил Левски и долапът, който извежда в тунел под стаите с изход към скалите. Килията на Васил Друмев е превърната в музей.
Понастоящем манастирът „Свети Георги Победоносец“ е действащ паметник на културата. Това е българският манастир с най-просторна и най-красива панорама, която се вижда от него.