Регистрация
Повече опции
Хисаря е град в Южна България, обл. Пловдив. Разположен е в южното подножие на Същинска Средна гора, на 365 м надморска височина.
Наличието на лечебните минерални извори в района е било открито още по римско време. Днес Хисаря е известен и развит съвременен балнеокурорт. Изградени са множество санаториуми, спа хотели, почивни домове и т.н. Тук се прилагат лечения на болести на почти всички системи на човешкия организъм.
В града има 22 минерални извора, като температурата на водата достига до 52 градуса. Подходяща е освен за лечение и за пиене.
В региона има множество останки от минали заселници от римско време. Древните останки от Хисарската крепост са един от символите на града. В парк "Момина сълза" се е запазил голям римски балнеолечебен комплекс.
В околностите на града може да се посети археологическият център Старосел, включващ останки от няколко храма и кралски гробници.
Има няколко храма и църкви в Хисаря. Ето и някои от тях: храмът "Св. Пантелеймон", църквата "Успение Богородично", църквата "Св.Димитър" и др.