Регистрация
Повече опции
Кюстендил е град в Югозападна България, обл. Кюстендил. Разположен е в полите на Осоговска планина, на 527 м надморска височина, на 86 км от София.
Градът е известен у нас като център на Кюстендилското поле-овощната градина на България, а също и като града на художниците. Тук се отглеждат най- хубавите, големи и сочни български череши.
Кюстендил е предпочитана дестинация за спа и балнеолечебен туризъм. В района има около 40 извора с топла минерална вода, известна с лековитите си свойства.
На територията на града могат да се видят исторически забележителности като Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов", един от най-старите в страната, къщата-музей "Емфиедчиевата къща", къщата-музей "Ильо Войвода", къщата-музей "Димитър Пешев" и др.
На 2 км югоизточно от града се намира средновековната крепост "Хисарлъка", изградена през 4 век. В региона има и редица български църкви, като "Св.Георги", Възрожденската църква "Успение Богородично", Възрожденската църква "Св.Димитър" и др.
На територията на града могат да се видят и още редица паметници на културата, сред които множество възрожденски сгради и архитектурни паметници.