Регистрация
Повече опции
Град Велико Търново, столица на второто българско царство, е разположен на двата бряга на р. Янтра, в северните предели на Предбалкана. Отстои на 240 км от София. Тук се кръстосват едни от най-важните пътища на България.
Тук р. Янтра е изваяла големи меандри в скалите на планината, врязала се е дълбоко и е образувала величествения Търновски пролом. Така реката опасва непристъпните някога хълмове Царевец, Трапезица и Света гора.
Царевец заема източната част на хълмист рид, обграден от р. Янтра. На това стратегическо място се развива столицата на Втората българска държава, в центъра на която са се издигали царският и патриаршеският дворец. Източната фасада на царския дворец е добре запазена, входът му се охранява от две отбранителни кули. Връхната точка от билото на Царевец е заета от патрияршеският дворец, който доминира както по местоположение, така и по обем и великолепие. В Царевец са открити 47 църкви и над 400 жилищни помещения, заедно с многобройни накити и украшения, битова и строителна керамика с най-различни орнаменти. Крепостните останки днес са реставрирани и отворени за посетители. Специалното шоу "Звук и светлина", чрез аудио и визуални ефекти разкрива величието на старата българска столица.
На 4 км североизточно от Велико Търново, на високо плато се намира село Арбанаси, отличаващо се с монументалните си къщи и църкви с богата украса, резба и стенопис. Интерес представляват и старинните арбанашки чешми с големи стрехи, както и седемте арбанашки църкви, две от които са превърнати в манастири.
Регионът е наситен с множество културни и исторически паметници, като църкви ("Св. четиридесет мъченици", катедралата "Рождество на Пресвета Богородица" , "Св. Георги" и мн. други); манастири (Патриаршески "Св.Троица", Преображенски "Св.Преображение", Арбанашки "Св.Богородица", Капиновски "Св. Никола" и др.); музеи (Регионален исторически музей, Археологически музей и много други); паметници ( паметник на Асеневци, мемориалът "Майка България", Паметник на Търновските опълченци и др.).