Регистрация
Повече опции

Разходка до Шумен и Шуменското плато

Добавена от Админ на 12.06.2015

Разходка до Шумен и Шуменското плато

Шумен е град с много история, интересни забележителности и едно от най-красивите плата в страната. Основан е още преди 3200 години от траките, а по време на османското робство е бил военен и административен център. Сред забележителностите в града са Националния историко-археологически резерват "Мадара", Къщата -музей "Панайот Волов" и "Добри Войников",Музейния комплекс "Панчо Владигеров" и внушителния комплекс "Създатели на българската държава".
Днес Шумен далеч не е градът, който е бил през 80-те години. Само една разходка е нужна, за да се усети колко назад в миналото е останало развитието му.
И въпреки всичките стари витрини, рушящи се сгради и грозни надписи, има нещо романтично в шуменските улици. Навсякъде е зелено, няма го типичното за повечето градове "презастрояване", няма го натоварения трафик и улиците са пълни с хора, които се наслаждават на свободното си време.
Шуменското плато е предпочитано място за разходка както на Шуменци, така и на всички туристи. То е най-високото и най-типичното сред остатъчните плата в Североизточна България. Най-високата му точка е вр. "Търнов табия" (501,9 м), разположен в западната част на парка, а средната надморска височина е 427 м.
Шуменското плато предлага перфектни условия за колоездене, парапланеризъм, скално катерене и приятен отдих сред природата. Има обособени места за пикник и страхотни пешеходни маршрути.
Още информация за Шуменското плато можете да намерите тук:
http://www.shumenskoplato.net/

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.