Регистрация
Повече опции

Покоряване на 10-те Първенци

Добавена от Админ на 30.03.2015

Покоряване на 10-те Първенци

Десетте първенци и тяхното покоряване са интересна цел за всеки запален планинар.
Ето и няколко маршрута за покоряването им.

ВРЪХ БОГДАН
Изходен пункт град Копривщица, изкачване на връх Богдан, преход до хижа Средногорец и нощувка там.На другия ден преход до село Богдан и отпътуване от там.


ВРЪХ РУЙ
Преходът започва от Трън през ждрелото на Ерма и до хижа Руй, където се остава за нощувка. На другия ден се изкачва връх Руй, слиза се в Забел или Туроковци, от където се отпътува.

ВРЪХ РАДОМИР
Пристигане в село Самуилово и от там преход до хижа Лопово. Нощувка там и на другия ден изкачване на връх Радомир, преход до хижа Конгур и нощувка там. От там се прави преход до Петрич през хижа Беласица.

ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК
След нощувка в хижа Перелик се започва изкачването на връх Голям Перелик. Повечето туристи предпочитат да тръгнат от Смолян. Пътят минава през местността Превала, която се намира на 7 километра от града. Оттам пеша до върха преходът отнема около два часа.

ГОЦЕВ ВРЪХ
От село Петрово се прави преход до хижа Извора и там се нощува.На следващия ден се изкачва върха и се нощува на хижа Славянка. От там се прави преход до село Парил.

ВРЪХ РУЕН
Изходния пункт на прехода е град Кюстендил, от там се тръгва за хижа Осогово, където се нощува.На следващия ден се изкачва връх Руен. На слизане от върха има няколко варианта, един от тях е слизане до Гюешево и отпътуване от там.

ЧЕРНИ ВРЪХ
Пристигане в хижа Алеко и нощувка там. На другия ден изкачване на Черни връх и слизане до хижа Кумата и Златни мостове.

ВРЪХ БОТЕВ
Пристигане в Калофер, местността Паниците, преход до хижа Рай и нощувка там. На сутринта - изкачване на връх Ботев и нощувка в хижа Васил Левски. От там преход до град Карлово.

ВРЪХ ВИХРЕН
С транспорт до Банско до хижа Вихрен и преспиване там.На другия ден изкачване на връх Вихрен и слизане до хижа Бъндерица през Премката. От там отпътуване за Банско.

ВРЪХ МУСАЛА
С транспорт се стига до Боровец, използва се лифта Боровец - Ястребец, после преход до заслон Ледено езеро и нощувка. На следващия ден изкачване на връх Мусала и после връщане до Боровец.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.