Регистрация
Повече опции

Планината на Прометей

Добавена от Админ на 03.09.2015

Планината на Прометей

Кавказ-древните гърци така я наричат. За първи път името Кавказ се среща в трагедията на Есхил “Прикованият Прометей“
На границата между Европа и Азия(Eвразия), разположени между Каспийско и Черно море се намират Кавказките планини, включително и Елбрус.
Големият Кавказ се дели на Западен, Централен и Източен.В централната си част планината се стеснява, а на запад се разширява.Там се намира и двуглавия връх Елбрус(5642 м.). Спори се дали той е най-високия в Европа или честта се пада на връх Монблан(4810м.). Това зависи дали Елбрус попада на територията на Стария континент, както в последни години се смята. Всъщност Елбрус заедно с Казбек са изгаснали вулкани.
Друга забележителност са живописните водопади – например Урущен.Великолепен е и Сванетския хребет. На гребена му има ледници, а по склоновете – пасища.Той е още и историческа област в Грузия.
Със специфичния си климат, разнообразната си флора и фауна, разнообразието от полезни изкопаеми Кавказ е важен екологичен регион. В него се срещат над 6400 вида растения( 1600 от които уникални), вълци, бизони, кафяви мечки и скални орли.Характерна е смесената гора.
Намира между културните центрове на Русия, Турция, Иран и поради тази причина страда от различни съперничества: военни, религиозни, културни и политически.
Върху територията на 440 000 кв.км са създадени и съхранени 40 резервата. Кавказ е курортен център на Русия известен с алпинизма и туризма си.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.