Регистрация
Повече опции

Момчиловци - модерно място за туризъм

Добавена от Админ на 23.03.2015

Момчиловци - модерно място за туризъм

Момчиловци се намира на 240 км. от София, 80 км. от летище Пловдив, 14 км. от областния град Смолян и на същото разстояние от световноизвестния ски курорт Пампорово.На 6 км. югозападно по права линия се извисява най-високия връх в Родопите – Голям Перелик - един от 100-те Национални туристически обекта.
Въпреки статута си на село, Момчиловци има изградена основна инфраструктура и добре поддържана пътна мрежа. Има около 550 къщи и медицински център, търговски обекти, ресторанти, красива общинска сграда, музей с богата етнографска експозиция и картинна галерия. Историческите корени на селото са далеч в древността и изобилства от исторически находки. Името Момчиловци е нарицателно събирателно за "следовници на Момчил".
Околностите на селото са осеяни с природни феномени и културно-исторически местности.От тук тръгват много турове за Родопите.Изградени са 24 параклиса и светещи три Кръста, поставени на изток, запад и север от селото. Църквата "Св. Константин и Елена" е разположена в центъра на селото.
Момчиловци се слави още и с лековитото си аязмо - излекувало хиляди хора. Красивото и лековито аязмо се намира в една борова гора в подножието на връх Св. Илия. За да стигнете до него, трябва да вървите поне километър от центъра на селото. Легендата разказва, че е открито през 1908 година. Семейство Велика и Анастас, които нямали деца повече от 18 години, дочакали мига, когато след поклонническо пътуване до Бачковския манастир жената разбрала, че е бременна. Жената прекарала деветте месец както е редно – в трепетно очакване. Растял коремът, времето минавало, бебето ритало, но раждането така и не идвало. Преносено се оказало бебето на Велика. Или пък както мнозина от близките на семейството се опасявали – това било мнима бременност. Една година се изтърколила, и семейството започнало да търси лек. По онова време се носела славата на ясновидката Кортеза от Борисовград. В желанието си Велика да се освободи от бремето, което носи, съпрузите потърсили нейната помощ. Кортеза предрекла, че в нивата им на връх Св. Илия ще потече лековита вода. Казала на мъжа да разкопае малката локва, откъдето ще бликне целебното аязмо и Велика да пие от него. Така и направили. Чудото станало – не могли да се сдобият с рожба, но жената била излекувана. Чудотворното аязмо било покрито с малко параклисче.

В близост до Момчиловци са Пампорово, Смолян, Националната Астрономическа Обсерватория, Широка Лъка, вр. Голям Перелик, Кръстова гора, Чудните мостове, Момчилова Крепост, вр. Средногорец, Ухловица, Ягодинска пещера, Триградско ждрело, Момина вода, Хайдушки поляни.

Изпрати коментар


Няма намерени резултати.