Регистрация
Повече опции
Осоговската планина се намира в България и Република Македония. Разположена е на север между котловините Кюстендилска, Каменишка и Славище, на юг е река Брегалница и Република Македония.
Най-висок връх е Руен (2251м).
Осогово е лесно достъпна и проходима, навсякъде има маркирани туристически маршрути. В северната част на планината съществува мощен разлом, от чиято повърхност извират Кюстендилските термални извори. Северозападните склонове са стръмни и нарязани от началните притоци на р. Бистрица, а югоизточните са полегати, изровени от р. Елещица. Могат да се видят както иглолистни, така и широколистни гори.
В горното течение на Църна река се намира едноименен резерват, съставен най-вече от вековни букови гори, а могат да се срещнат и 110-годишни секвои.
Над Кюстендил, в местността Ахматов гроб е най-дебелият дъб , с диаметър 9,20 м.
Планината предлага множество забележителности и места за отдих. Може да се посети параклисът "Св. Петър и Павел", както и Границкия манастир "Св. Лука", на 4 км югозападно от с. Граница.
В североизточната част на Осогово, над гр. Кюстендил е разположен парк "Хисарлъка", в пределите на който се извисява средновековна крепостна стена.
В планината Осогово, в близост до гр. Кюстендил, се намира отлична за ски спорт писта, само на 16 км от града. Разполага със ски влек. За любителите на силните усещания, ски пистата е осветена за нощно каране.
Писта "Людмил Янков" е подходяща да начинаещи, на нея е изграден "Осогово Фън парк".
В местността Плавилото, в подножието на връх Кюнек се разполага хижа Осогово", с капацитет 35 места.