Регистрация
Повече опции
Витоша е четвъртата по големина планина у нас. Намира се в Западна България , между Стара планина и Рило-Родопския масив. Оградена е от Софийска, Пернишка, Самоковска котловина, Плана и Люлин планина. Формата й е куполовидна, втора е по средна надморска височина и първа по посещаемост.
Най-.високият й връх е Черни връх (2290м), следват Голям резен (2277м), Скопарник (2227м), Карачаир (2208м) и др.
Характерни за планината са каменните реки, една от които е Златните мостове. Представляват големи струпвания на скални блокове- те са основна туристическа цел.
На територията на Витоша се намира природен парк Витоша-най-старият на Балканския полуостров. В него са включени два резервата: 1)Бистришко бранище-разположен е върху източните склонове на планината и е създаден с цел съхранение на смърчовите гори в басейна на Стара река. 2)Торфено бранище-включва торфищата във високите части на Витоша между Черни връх и в.Черната скала. Достъпът на туристи в него е забранен.
Транспортът до парка от София се осъществява с автобуси и лифтове. Седалковият лифт Драгалевци тръгва от жк "Драгалевц", а кабинковият лифт "Симеоново" тръгва от станция между кв. "Симеоново" и околовръстния път.
Ски-пистите (6 на брой) са разнообразни-подходящи са и за начинаещи, и за опитни скиори и сноубордисти. По-известни са "Стената", "Синя писта", "Зелена писта", "Лалето", "Заека" и т.н. Най-лесна е "Зелената писта", а най-трудна- "Витошко лале". Към всички писти има лифтове, стигащи почти до върха.
Най-известният връх за алпинизъм е двуглавият "Комините", както и източната стена на в. Голям резен и скалите на Боянският водопад.
Има няколко манастира на територията на Витоша: Бистришки "Св.Св.Йоаким и Анна"- на 2 км югоизточно от с.Бистрица; Драгалевски "Успение Богородично"- на 1,5 км югозападно от кв. Драгалевци в София; Кладнишки "Св.Николай"- по западните склонове, на 1 км североизточно от с.Кладница и др.
Крепостите във Витоша са: "Батил"(Бояна)- на левия бряг на Боянска река; "Кладнишка"- в покрайнините на с.Кладница, Пернишко.
За удобство на туристите са хижите: "Алеко"(88м)-най-старата в планината; "Планинец"(60м)- на западните склонове на Витоша; "Септември"(35м)-под вр. Балабана; "Тинтява"(78м)- в едноименната местност и други.