Регистрация
Повече опции

Шипковски минерални бани

Шипковски минерални бани

Курортът Шипковски Минерални Бани е един от най-старите и известни курорти в България. Обявен е за курорт през 1946 г. Намира се на 2 км от центъра на село Шипково в западна посока. Средната му надморска височина е 700 м.

Благоприятните климатични условия в съчетание с лековитите минерални води, природните дадености, липсата на излишна оживеност, богатото културно-историческо наследство, различните видове туризъм, които могат да се практикуват, превръщат Курорта в един от най-предпочитаните и посещавани курорти в ТРОЯНСКИЯ БАЛКАН. Всички тези и други предпоставки го правят най-често избирано място за релаксация през цялата година.

В Курорта се намират три минерални извора и няколко сондажа. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите, с варираща температура от 180 С до 350 С. Лечението с минерална вода се извършва чрез пиене и балнеолечение. Химичният й състав я прави подходяща за лечение на няколко групи заболявания.

Съвременният облик на Курорта се допълва от своеобразния му център, минералната баня, поликлиниката, двата обществени басейна, заведенията за развлечение, няколкото хотела, почивни станции и множеството частни вили. Повечето от изброените обекти, работят сезонно.